Klesbyttedag (Avlyst)

Klesbyttedagen er en anledning for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. Dine klær kan samtidig få et nytt liv i en annens klesskap.

Aldersgruppe: For alle

Klesbytte - gjenbruk for miljøet!

Klær er et miljøproblem. Store mengder vann og kjemikalier brukes til fremstilling av tekstiler. I tillegg er mange tekstiler lagd av plaststoffer, og avgir mikroplast. Vårt klesforbruk er ikke bærekraftig. Likevel har mange av oss stadig lyst til å fornye garderoben. For å kunne gjøre dette på en mer miljøriktig måte, arrangerer Naturvernforbundet sammen med mange lokale arrangører Den store klesbyttedagen.

Gjenbruk er den mest miljøvennlige måten å fornye garderoben på. Norske klesskap bugner over, og Fretex Oslo mottar daglig 25 tonn klær som folk har ryddet ut av skapene sine. Men fyller vi klesskapene igjen med nye klær fra butikkene er vi like langt, og klimaet og miljøet rammes. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle biler i Norge sto stille i nesten ti hele dager.

Klesbyttedagen er en anledning for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. Dine klær kan samtidig få et nytt liv i en annens klesskap. Naturvernforbundet vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og Klesbyttedagen er noe alle kan være med på. I 2019 ble det arrangert nær 120 klesbyttefester fordelt over hele landet, og over 50 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Det ga en besparelse på 378 000 kilo CO2, mellom 135 og 203 millioner liter vann og 40 tonn kjemikalier, sammenlignet med å kjøpe nye klær. Vi i Presthus og Strinda frvilligsentral er med på å bytte ut overforbruket og arrangerer klesbyttedag Lørdag 28. mars kl 11:00-15:00, på Presthus gård Presthusveien 31 A. Ta med deg sju plagg og gjør en forskjell for miljøet!

Plakat_bytteregler_A4_Printerversjoner

2021 © Strinda frivilligsentralen